ENTREVISTA 8

Entrevista de Daniel 10/2/19

Té 81 anys i va treballar 4 anys a la fàbrica de Malars, Gurb. Conseqüentment durant aquests anys va viure a la colònia amb la seva dona.

Quina era la qualitat d’on treballaves i en quines condicions?

No tenia seguretat social durant els anys en els que hi vaig treballar, vaig tenir sort que mai em va passar res-exclama amb certa tranquil·litat-. Tenia uns bons horaris però tot i així el treball era dur i amb certs riscos. Casi mai hi havia controls de seguretat o higiene. En cap moment vaig notar que explotessin els treballadors.

Hi havia diferències entre homes i dones?

No, no hi havia una diferència significativa, l’únic era que els homes degut a la visió en aquells temps eren més mecànics i les dones feien treballs més manuals i que requerien més manya. No hi havia diferència en els horaris pel sexe sinó per el treball que ocupava la persona -puntualitza ell-.

Quants treballadors hi havia a la fàbrica aprox.? Quina franja d’edats hi havia?

No ho sé exactament ja que jo no em movia gaire, però crec que entre uns 60 i 100 treballadors i treballadores. No hi havia gent gaire jove, els més petits tenien uns 25 anys i els més grans fins a jubilar-se.

M’has esmentat prèviament que havies viscut a la colònia mentre treballaves. Quants hi vivíeu allà? Vivies sol? Com era la vida allà?

Érem molt pocs, jo no vivia ben bé a la colònia, vivia a la casa dels amos amb 3 o 4 famílies més. Jo vivia amb la meva dona. Era un molt bon pis respecte als de la colònia i era com si ara tu anessis a treballar i tornessis a casa.

Com creus que evolucionarà la fàbrica i els seus treballadors?

Crec que casi no hi haurà treballadors i els pocs que hi hauran seran feines de control de màquines o coses a veure amb la tecnologia, el treball manual casi s’extingirà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *